Nieuws

Gevangenenzorg heeft lange geschiedenis op het gebied van arbeid

Terug naar overzicht

Gevangenenzorg Nederland heeft op arbeidsgebied een mooie geschiedenis. Het feit dat we maatwerk leveren en met vrijwilligers werken, maakt ons voor (ex-)gevangenen onderscheidend op het gebied van werk.

In 2005 zijn we in de gevangenis van Zoetermeer begonnen met arbeidsbemiddeling in combinatie met een computeropleiding. Vele gevangenen hebben we aan een baan mogen helpen. In 2016 kregen we groen licht om De Compagnie (DC) in Krimpen aan den IJssel te starten. Het grote voordeel hier is dat we dagelijks met de compagnons bezig kunnen zijn en dat de hele afdeling bezig is met werk na detentie. In de afgelopen periode hebben 103 compagnons deelgenomen aan het DC-traject. Van de 76 compagnons die inmiddels vrij zijn, zijn er 55 aan het werk gegaan. Op DC is plaats voor 28 compagnons. Dit jaar zal Justitie besluiten of we na de succesvolle pilot periode definitief door kunnen.

Kansen op de arbeidsmarkt

Omdat arbeid zó belangrijk is om een nieuw leven na detentie op te bouwen, hebben we – geïnspireerd op De Compagnie – een Cursus ArbeidsOriëntatie (CAO) ontwikkeld. Samen met zijn vrijwilliger doorloopt de gevangene deze cursus en ontdekt hij wat hij kan en wil. Met onze adviseur arbeid wordt gekeken naar de kansen op de arbeidsmarkt en welke opleidingen de gevangene nog zou kunnen volgen. Corona maakt entree in een gevangenis nog steeds heel lastig. Voor de contacten zijn we afhankelijk van Skype. Toch hopen we dit jaar op deze manier 12 gevangenen aan werk te kunnen helpen.