Projecten

De Compagnie: samen op weg naar werk

Terug naar overzicht
Op deze pagina

Gevangenen helpen aan werk

Het is belangrijk dat gevangenen tijdens hun gevangenschap voorbereid worden op een zelfstandig bestaan. Gevangenenzorg draagt hieraan bij met De Compagnie. Dit is een afdeling in de gevangenis van Krimpen ad IJssel, waar maatschappelijk werkers en vrijwilligers van Gevangenenzorg wekelijks aanwezig zijn.

Het belangrijkste doel van De Compagnie is gevangenen helpen aan een baan. Onze arbeidsadviseur helpt de gevangenen hierbij. Het hebben van werk is belangrijk om terugval in crimineel gedrag te voorkomen. Het hebben van werk geeft je namelijk structuur, zelfvertrouwen en sociaal contact.

Functioneren in een groep

Maar het het vinden van een baan is niet voldoende. Een zelfstandig bestaan na gevangenschap vereist meer. Je moet kunnen samenwerken, je huishouden runnen, jezelf verantwoordelijk opstellen. En sociale vaardigheden zijn belangrijk in het dagelijks leven.

We werken bij De Compagnie aan het totaalplaatje. Anders dan in andere gevangenissen leren gevangenen hier samen te werken. Ze koken om de beurt, ze houden de afdeling gezamenlijk schoon en ze krijgen meer tijd voor studie, bezoek en sport. De celdeuren zijn langer geopend, er is meer ruimte voor eigen invulling.

Contact met vrijwilligers

De gevangenen op De Compagnie hebben elk contact met een vrijwilliger. De gevangenen zitten vaak met allerlei vragen, frustraties en gedachten. Het is dan zeer waardevol wanneer een vrijwilliger hen een luisterend oor biedt. De vrijwilligers voeren serieuze gesprekken met de gevangenen, maar zijn ook informeel aanwezig. De vrijwilligers zorgen ervoor dat de gevangenen niet vervreemd raken van de wereld buiten de gevangenismuren. Ze brengen ‘buiten naar binnen’.

Jaarlijks laten we enkele tientallen gevangenen toe tot De Compagnie. Ze moeten echt gemotiveerd zijn. In 2020 hielpen we 14 gevangenen via De Compagnie aan een baan.

Vrijwilliger Arie over De Compagnie

‘Ik vind het mooi om me buiten mijn werk in te zetten voor mensen die niet goed meekomen.’

Lees verhaal

Ondernemers en De Compagnie

Zowel donateurs als ondernemers steunen De Compagnie. Ondernemers dragen financieel bij aan dit project of nemen een deelnemer van De Compagnie in dienst.

Breng een bezoek aan De Compagnie
Wilt u als ondernemer meer weten over dit project? Of wilt u samen met andere ondernemers een kijkje nemen op deze afdeling? Neem contact op met Rijno van Waarde. We geven, afhankelijk van de corona-maatregelen, regelmatig rondleidingen.