Hoe begeleid ik mijn kinderen nu hun ouder gedetineerd is?

Op deze pagina

Detentie van een ouder heeft grote gevolgen voor je kind(eren). Je kind mist opeens één van de ouders. Er kunnen veel vragen leven bij je kind, bijvoorbeeld wanneer hun vader of moeder weer thuis komt. Ook kan je kind bang zijn of zich schamen voor zijn vriendjes. Goede begeleiding van je kind is van groot belang. Vind je het lastig om je kind goed te begeleiden als één van de ouders gedetineerd is? Lees dan verder of neem contact op met Aandacht voor Achterblijvers.

Van welke emoties kan je kind last hebben?

 • Angst; als een van de ouders gedetineerd is kan je kind gevoelens van angst hebben. Bijvoorbeeld angst dat jij ook uit zijn leven verdwijnt.
 • Schaamte; je kind kan gevoelens van schaamte hebben. Omdat detentie door de maatschappij wordt afgekeurd zal je kind er buitenshuis niet over durven praten. Je kind kan zich schamen voor zijn vriendjes of ouders van vriendjes.
 • (Nare) fantasieën; je kind voelt geheimen aan en kan dit invullen met eigen (nare) fantasieën.

Wees naar je kind open over de detentie

Openheid over de situatie kan je kind helpen. Voor kinderen is het goed om te merken dat hun vragen en emoties rond de gevangenschap er mogen zijn. Als je de detentie ook binnen het gezin geheim houdt, kan dat veel impact hebben op het kind. Probeer daarom als ouder zo open mogelijk naar je kind te zijn en geef alle ruimte voor de gevoelens van je kind. Wil je meer lezen over kinderen van gedetineerden?

Hoe vertel je je kind dat zijn ouder in detentie zit?

Het is geen prettige of makkelijke boodschap om aan je kind te moeten vertellen dat vader of moeder in de gevangenis zit. We hebben enkele tips voor je:

 • Zoek een rustig moment uit om je kind te vertellen over de detentie van zijn vader/moeder.
 • Wanneer je kinderen in verschillende leeftijdscategorieën hebt, vertel dan ieder kind afzonderlijk en passend bij de ontwikkeling over de detentie van de ouder. Probeer geen oordeel te geven over de vader/moeder van je kind. Het gevaar bestaat dat je kind dan gaat denken dat hij of zij niet meer van de gedetineerde vader of moeder mag houden.
 • Bedenk van te voren welk antwoord je geeft op vragen over het delict van vader/moeder of de vraag wanneer vader/moeder naar huis komt.
 • Bespreek met je kind wat hij/zij tegen vriendjes en vriendinnetjes mag zeggen over de detentie van de ouder.
 • Leg uit hoe het leven in de gevangenis eruit ziet. Denk hierbij aan de indeling van de cel en het dagprogramma.
 • Stimuleer je kind om contact te houden met vader/moeder, maar laat je kind vrij om te kiezen als het (tijdelijk) geen contact wil.
 • Je kind moet wennen aan het feit dat een van zijn ouders gedetineerd zit. Kom er later nog eens op terug en houd in de gaten hoe je kind omgaat met de gevangenschap van vader/moeder.
 • Een kind kan soms bang worden dat jij ook uit zijn leven verdwijnt. Het is belangrijk om hierop te letten en het kind gerust te stellen dat dit niet zal gebeuren.

Lees meer over hoe wij je kunnen helpen

Onze vrijwilligers bieden je een luisterend oor.

Lees meer

Maar wat als openheid over de detentie toch een dilemma voor je is?

Als het een dilemma is om je kinderen wel of niet te informeren, is het goed om dit dilemma met een leerkracht of vertrouwenspersoon van school te bespreken. Zij kennen je kind en kunnen hierin meedenken. Zo kunnen jij als ouder en de school samen om het kind heen staan.

Als je meer informatie of advies wilt in de begeleiding van kinderen met een ouder in detentie, ben je welkom om te bellen/mailen naar Aandacht voor Achterblijvers. Wij denken met je mee en verwijzen je waar nodig door naar instanties die verder hulp kunnen bieden. Op onze website vertellen we meer over familie van gevangenen.