Verhalen

‘Altijd op zoek naar nog meer macht’

Zijn eerste zakje wiet verkocht Chris toen hij nog maar twaalf jaar was.  Niet het geld bezorgde hem een kick -dat boeide hem niet.

‘Hij had nog nooit een papiertje behaald. Hij was er zo blij mee’

Karlijn (36) komt als vrijwilliger van Gevangenenzorg Nederland meerdere keren per maand in de gevangenis. Doordat ze eerder bij de Reclassering heeft gewerkt was de wereld van gevangenissen niet compleet nieuw voor haar.

Tbs-patiënt Dirk: ‘Nu zie ik hoe het ook kan’

“Nu schrijf je me wel heel erg hoog aan, Dirk”, lacht Harmen. Dirk heeft net gezegd dat hij onze vrijwilliger Harmen als een voorbeeld ziet

‘Door Erik voel ik dat ik er niet alleen voor sta!’

Ex-gevangene Rik komt na jaren van middelengebruik en criminaliteit tot inkeer. Zijn weg naar herstel lijkt geblokkeerd door tal van praktische problemen.

‘Door het contact met Ria kreeg ik weer lucht’

“De vriendin van mijn zoon belde. Ze vertelde dat hij was opgepakt door de politie maar dat ze verder niets wist. Ik schrok enorm. Binnenkort hoor ik wel wat van hem, dacht ik."

Ex-gevangene nu werkzaam als stukadoor: ‘Ik heb nu zoveel rust’

Ongeveer een jaar geleden nam hij een gevangene in dienst. “William begon met verschillende werkzaamheden, maar stukadoren vond hij het mooist. Hij heeft het goed opgepakt, hij is echt een vakman!”

‘De bezoeken waren vernederend, maar ik hield me sterk’

‘Na de eerste schrik over de plotselinge arrestatie van mijn zoon schoot ik meteen in de actiemodus. Ik wilde vooral de praktische problemen oplossen, zijn gezin overeind houden.'

‘Toen de kinderen van de gevangenen kwamen zag je hun kwetsbare kanten’

In een gevangenis in het Noorden was Koop betrokken bij een cursus over herstel waar twaalf jonge vaders aan meededen. “Ruige jongens”, vertelt vrijwilliger Koop. “Ze sputterden tegen en ze wisten het allemaal al wel. Op 5 december kwamen hun kinderen om Sinterklaas te vieren. Toen zag je de kwetsbare kanten van de vaders.” Koop […]