Verhalen

Ex-gevangene nu werkzaam als stukadoor: ‘Ik heb nu zoveel rust’

Ongeveer een jaar geleden nam hij een gevangene in dienst. “William begon met verschillende werkzaamheden, maar stukadoren vond hij het mooist. Hij heeft het goed opgepakt, hij is echt een vakman!”

“Ik wilde mensen die mij echt begrijpen en een luisterend oor bieden”

Het zal je maar gebeuren, dat je man in de gevangenis belandt. Je staat er ineens alleen voor. Voor de opvoeding, het huishouden en de financiën, maar ook voor je eigen vragen en de roddels in het dorp.

“Na twee jaar stelde hij voor het eerst de vraag wie ik eigenlijk was”

Als vrijwilliger bij Gevangenenzorg komt Wim met regelmaat in de tbs-kliniek. “Het is mooi om er voor deze mensen te zijn, in de echte rauwe wereld, waar mensen op de puinhopen van het bestaan zitten.

‘Dit is de eerste keer dat ik een normale baan heb’

Gewoon werk, waar je gezien wordt en waardering krijgt. Voor een gevangene is dat het beste recept om te breken met criminaliteit en succesvol terug te keren in de maatschappij.

“Tijdens de SOS cursus leerde ik dat ik de slachtoffers leed heb aangedaan”

Jozef groeide van een deugniet uit tot een harde crimineel. Hij veroorzaakte heel veel leed. Bij zijn familie, maar zeker ook bij zijn slachtoffers.

‘Ik vind het mooi om me buiten mijn werk in te zetten voor mensen die niet goed meekomen’

Arie is al tien jaar vrijwilliger, ontmoette als 500ste vrijwilliger toenmalig staatssecretaris Fred Teeven, en was getuige bij een bruiloft in een gevangenis

‘Je ziet de blije gezichten van de kinderen, dat is zo fijn!’

Voor kinderen van gevangenen zijn de coronamaatregelen extra moeilijk: hun ouder woont niet meer niet thuis en op bezoek gaan in de gevangenis zat er maandenlang niet in.

‘Mijn kinderen en ik worden op een bepaalde manier ook gestraft’

De partner van Erica komt vast te zitten in het buitenland. Van de ene dag op de andere zit ze alleen met haar kinderen, haar vragen en haar schaamte.