Verhalen

“Er zit daar een mens!”

De gevangenen bezoeken. Voor Prisca van der Roest is dat zonder twijfel een werk van barmhartigheid.

‘Hij kwam voor het verlorene’

Vijf politieagenten stonden er in haar huiskamer, 9 dagen na de geboorte van haar tweede kind. Ik ben op bezoek bij Arja (niet haar echte naam) om kerstpresentjes aan haar kinderen te geven, namens hun vader – een jaarlijkse actie van Gevangenenzorg Nederland. “Deze hele kast hebben ze leeggehaald”, wijst ze, terwijl ze de baby […]

‘Ik ben door detentie zachtmoediger geworden’

Gerard (73) was een succesvol ondernemer. Een zakenman die nooit het achterste van zijn tong liet zien. Aan niemand. Meer dan dertig jaar runde hij samen met zijn vrouw een bedrijf in woning- en projectinrichting.

‘Hij had nog nooit een papiertje behaald. Hij was er zo blij mee’

Karlijn (36) komt als vrijwilliger van Gevangenenzorg Nederland meerdere keren per maand in de gevangenis. Doordat ze eerder bij de Reclassering heeft gewerkt was de wereld van gevangenissen niet compleet nieuw voor haar.

Tbs-patiënt Dirk: ‘Nu zie ik hoe het ook kan’

“Nu schrijf je me wel heel erg hoog aan, Dirk”, lacht Harmen. Dirk heeft net gezegd dat hij onze vrijwilliger Harmen als een voorbeeld ziet

‘Door Erik voel ik dat ik er niet alleen voor sta!’

Ex-gevangene Rik komt na jaren van middelengebruik en criminaliteit tot inkeer. Zijn weg naar herstel lijkt geblokkeerd door tal van praktische problemen.

‘Door het contact met Ria kreeg ik weer lucht’

“De vriendin van mijn zoon belde. Ze vertelde dat hij was opgepakt door de politie maar dat ze verder niets wist. Ik schrok enorm. Binnenkort hoor ik wel wat van hem, dacht ik."

Ex-gevangene nu werkzaam als stukadoor: ‘Ik heb nu zoveel rust’

Ongeveer een jaar geleden nam hij een gevangene in dienst. “William begon met verschillende werkzaamheden, maar stukadoren vond hij het mooist. Hij heeft het goed opgepakt, hij is echt een vakman!”