Mijn familielid komt bijna vrij, wat moet ik regelen?

De situatie na vrijlating is een nieuwe situatie. Zowel voor jou als je familielid in detentie is het belangrijk om daar op tijd op voor te bereiden. Voorbereiden betekent dat je zelf nadenkt over de nieuwe situatie, maar ook dat je het samen bespreekt. Hoe kan je verwachtingen op elkaar afstemmen? Wat helpt de kinderen om zich voor te bereiden? 

Daarnaast moeten er diverse praktische zaken worden voorbereid. Primair ligt hierin de verantwoordelijkheid bij je gedetineerd familielid. Als je mogelijkheden ziet, kan je hierin met hem/ haar meedenken. Iedere gevangene maakt samen met zijn casemanager een detentie- en re-integratieplan. Hierin staat hoe een gevangene zich tijdens detentie kan voorbereiden op zijn terugkeer in de samenleving. Deze voorbereiding gebeurt aan de hand van vijf zogenoemde ‘basisvoorwaarden’. Dat betreft: geldig identiteitsbewijs, huisvesting, werk en inkomen, schulden, zorgverzekering. Je kunt bij je familielid navragen hoe dit verloopt. Als je familielid hulp wil bij de voorbereiding op de vrijlating, is hij/zij welkom om contact op te nemen met onze organisatie.

Wij kunnen hierin met hem/ haar meedenken. Wil jij praten over de naderende vrijlating van je familielid? Je bent welkom. Neem contact op via info@aandachtvoorachterblijvers.nl of bel 079-3310568

Wij helpen wanneer je familielid in de gevangenis zit

Je kunt ons anoniem bellen, mailen of chatten. Je kunt ook bezoek aanvragen van een vrijwilliger.

Lees meer