Verhalen

‘Ik vind het mooi om me buiten mijn werk in te zetten voor mensen die niet goed meekomen’

Terug naar overzicht

Arie is al tien jaar vrijwilliger, ontmoette als 500ste vrijwilliger toenmalig staatssecretaris Fred Teeven, en was getuige bij een bruiloft in een gevangenis. “Ik haal heel veel voldoening uit het vrijwilligerswerk. Een gevangene vroeg eens of ik er beter van werd. Ik vertelde hem dat ik er inderdaad beter van werd, maar niet financieel, zoals hij bedoelde…”

Toen Arie tien jaar geleden meeging met een rondleiding in de gevangenis in Krimpen, vroeg hij zich af wat voor mensen dat nou zijn ‘achter de muren’. Naderhand zocht hij op internet naar ‘vrijwilligerswerk in gevangenissen’. Hij belandde bij Gevangenenzorg. Arie heeft tot nu toe meerdere 1-op-1 trajecten met gevangenen gehad en heeft ook SOS Cursussen gegeven.

“Ik haal heel veel voldoening uit het vrijwilligerswerk”

Arie is al meer dan tien jaar vrijwilliger, en betrokken bij De Compagnie.

Verjaardagen

In familiekring en op verjaardagen is er altijd interesse in zijn werk. Toch bemerkt hij ook wel eens vooroordelen, gevangenen zijn toch wel hele slechte mensen. Maar, vertelt Arie, “gevangenen zijn niet heel anders dan jij en ik. Ik kan zelf ook niet garanderen dat ik over twee of drie jaar niet in de gevangenis zit. Wat als je uit een minder goede buurt komt in Rotterdam en je kunt kiezen uit een krantenwijk of je kunt voor een paar honderd euro meer drugs gaan bezorgen? Of je bent heftrucker in de Rotterdamse havens, je hebt een schuld, en er wordt aan je gevraagd om een container even ergens anders neer te zetten… Zijn wij zoveel anders dan de mensen in de gevangenissen?”

500ste vrijwilliger

Arie was de 500ste vrijwilliger bij Gevangenenzorg. Daarom kreeg hij de gelegenheid om toenmalig staatssecretaris Fred Teeven te spreken. Hij vroeg waarom Arie voor Gevangenenzorg had gekozen, en niet voor slachtofferhulp. Arie vond het een goede vraag. “Beide zijn nodig, maar mijn leven is zo gelopen dat ik mij nu inzet voor gevangenen.”

Voldoening

Arie is nu al een aantal jaren betrokken bij De Compagnie. Op deze afdeling in de gevangenis van Krimpen worden gevangenen geholpen op weg naar een toekomst met werk. Hij heeft daar contact met gevangenen, in de vorm van een praatje, een diepgaand gesprek of een spelletje. “Het bezoekwerk geeft veel voldoening, we worden wel gezien als de energie van buiten.”

De Compagnie

Dit is een afdeling in de gevangenis van Krimpen waar Gevangenenzorg gevangenen voorbereid op een leven met werk.

Lees meer

Vaste aanstelling

Behalve dat Arie een luisterend oor biedt, zet hij ook zijn eigen netwerk in voor de gevangenen die hij ontmoet. “Een aantal jaren geleden heb ik een gevangene in contact gebracht met iemand die hem een stageplek kon bieden. Dat heeft geleid tot een vaste aanstelling. Het is belangrijk dat je na vrijkomst goed opgevangen wordt, anders val je zo weer terug.”

Vijf overdenkingen voor geloofsopbouw en inspiratie

Trouwerij

“Een van de meest bijzondere momenten was toch wel een bruiloft die ik meemaakte in de gevangenis van Krimpen. Ik mocht getuige zijn en een toespraak houden. Er waren onder andere zes gevangenen, directieleden van de gevangenis en een ambtenaar in toga.”

Naasten

In het dagelijks leven heeft Arie een financiële functie bij defensie. “Ik vind het mooi om me buiten mijn werk in te zetten voor mensen die niet goed meekomen. Ik leid bijvoorbeeld ook vakantieweken voor mensen met een beperking. Het is denk ik ook een Bijbelse opdracht. Je naasten zijn niet alleen je kerkelijke gemeenteleden. Zelfs gevangenen zijn je naasten.”