Als ex-gedetineerde aan het werk

Kom je binnenkort vrij of heb je net je detentie achter de rug? Dan wil je waarschijnlijk niets liever dan je leven weer oppakken. Bij dat nieuwe leven hoort ook werk, je moet tenslotte een inkomen hebben om in je eigen onderhoud en mogelijk ook dat van je gezin te voorzien. Maar iedereen weet hoe moeilijk het voor een ex-gedetineerde kan zijn om werk te vinden. Wij helpen je daar graag bij.

Werk is van groot belang. Niet alleen omdat je dan een inkomen hebt. Ook op andere manieren is werk belangrijk. Met een werkplek doe je immers mee in de samenleving, ben je onder de mensen en ontwikkel je vaardigheden. Kortom: met werk krijgt je leven meer betekenis en vergroot je je zelfredzaamheid.

Maar hoe kom je als ex-gedetineerde aan het werk? Wij kunnen je daarbij helpen. Je kunt bij Gevangenenzorg Nederland om een vrijwilliger vragen. Dat kan als je nog in detentie zit, maar dat kan ook als je al op vrije voeten bent. Wat kan de vrijwilliger voor jou doen?

Een vrijwilliger helpt je met de vragen die je hebt. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Welke baan is mogelijk?
  • Hoe werkt solliciteren?
  • Hoe maak ik een CV?
  • Wat vertel ik over mijn detentie?
  • Welk salaris kan ik verwachten?

Hulp voor ex-gedetineerde bij het vinden van werk

Ben je geïnteresseerd in arbeidsbemiddeling door Gevangenenzorg Nederland? Wil je jezelf aanmelden voor dit programma? Bel dan naar ons kantoor. Wij stellen je enkele vragen en op basis van deze intake besluiten we wat we voor je kunnen betekenen.

Voorwaarden voor aanmelding
Het is belangrijk dat je weet dat we een aantal voorwaarden stellen aan (ex-)gedetineerden die deelnemen aan ons programma.

  • Je wilt je oriënteren op welk werk bij je past door samen met een vrijwilliger onze cursus arbeidsoriëntatie te doen.
  • Je bent in bezit van een geldig ID-bewijs.
  • Je hebt na je detentie een vaste woon- of verblijfplaats.
  • Je bent niet verslaafd.
  • Je bent gemotiveerd om aan het werk te gaan.

Inzet vrijwilliger

Stel je hebt je aangemeld voor arbeidsbemiddeling door Gevangenenzorg Nederland. Wat kun je dan verwachten? Je wordt gekoppeld aan een goed opgeleide vrijwilliger. Zit je nog in detentie, dan komt de vrijwilliger in de gevangenis op bezoek om kennis te maken. De vrijwilliger biedt een luisterend oor en denkt mee over zaken als relaties, schulden en huisvesting. Ook na detentie blijft de vrijwilliger bij jou betrokken.

Wat zijn je wensen en mogelijkheden?

De vrijwilliger denkt met je mee over jouw wensen en je mogelijkheden op de arbeidsmarkt. Ons uitgangspunt daarbij is dat we een reëel beeld willen geven over jouw kansen en mogelijkheden na detentie. We kunnen je ook adviseren over opleidingen of vaardigheden die bijdragen aan het vergroten van de kans op werk.

Betaald of onbetaald werk

Soms blijkt een betaalde baan nog een brug te ver. We raden je dan aan om te starten met een zogenaamde zachte leer/werkplek. Dat betekent dat je met behoud van uitkering aan het werk kunt. Zo kun je langzaamaan weer in het werkritme komen, ervaring opdoen en nieuwe contacten opbouwen. Een betaalde baan is dan de volgende stap.

Tweede kans voor gedetineerden

Gevangenenzorg Nederland vindt het belangrijk jou op weg te helpen. Daarom leiden wij vrijwilligers op die met jou aan de slag kunnen gaan. Wij vinden dat iedere gevangene een tweede kans verdient en helpen hem graag op de weg naar zijn herstel.

Vacatures zoeken

Als helder is welke baan bij je past, kan de zoektocht naar deze baan beginnen. Onze vrijwilligers kunnen je adviseren over de juiste zoekkanalen en (digitale) plekken en organisaties waar je bekend kunt maken dat je beschikbaar bent voor werk. We kunnen je helpen bij het opstellen van een sollicitatiebrief en een CV. Het maken van een brief of het onderbouwen van je sollicitatie met een goede motivatie is soms moeilijk. We denken met je mee en helpen je om jouw motivatie goed te formuleren. Ook kunnen we je voorbereiden op het sollicitatiegesprek en de vragen die je daarin kunt verwachten.

Lees informatie over werken na gevangenschap

Met onze cursus arbeidsoriëntatie helpen wij je op weg.

Lees meer

Eerste werkdag

Zodra je een baan of dagbesteding hebt gevonden, worden afspraken gemaakt met de werkgever over de arbeidsvoorwaarden. We kunnen hierin meedenken en adviseren. Ook als je gaat starten blijven we contact houden en betrokken. Zo sta je er niet alleen voor.

Mooie voorbeelden

Gevangenenzorg heeft al veel ex-gedetineerden aan werk kunnen helpen. We hebben daar mooie voorbeelden van. Zoals dat van Nick die als lasser aan de slag kon gaan.

Leven na detentie weer op de rit

Misschien is het vinden van werk niet je enige probleem, maar vind je het als ex-gedetineerde lastig je leven op de rit te krijgen. Dan is het mogelijk dat de vrijwilliger wat breder met je meedenkt. De vrijwilliger kan jou praktische tips op het gebied van huisvesting, relaties en ook van werk en inkomen. En niet onbelangrijk: de vrijwilliger luistert naar jouw verhaal, zonder te oordelen.