Hoe kan ik mijn kind begeleiden

Op deze pagina

Gevolgen voor kinderen wanneer een ouder vastzit

Voor een kind is het moeilijk als één van de ouders in de gevangenis komt. Je kind mist plotseling een ouder. Daarnaast voelt je kind de stress van de ouder thuis. Net zoals ouderen durft ook een kind niet zomaar met anderen over de detentie van de ouder te praten. Je kind kan zich eenzaam, verdrietig of boos voelen. Sommige kinderen vragen zich af of het hun schuld is dat vader of moeder niet meer thuiskomt. Je kind kan bang zijn dat de andere ouder ook opeens weg zal zijn.

Een kind is loyaal naar de ouder, het is heel moeilijk om dan te verdragen dat de ouder vastzit. Een kind voelt: ‘hij is toch mijn vader’. Een kind kan een zorgrol op zich nemen als het ziet dat de thuissituatie (te) intensief wordt voor de achterblijvende ouder. Door al deze gevolgen kunnen kinderen emotionele en gedragsproblemen ontwikkelen. Ieder kind reageert verschillend op de detentie van een ouder. Elk kind heeft ook andere behoeften in wat hij of zij hierin nodig heeft. Het is voor je kind heel bepalend hoe jij als ouder met hem/ haar omgaat. Jouw steun is voor je kind van grote betekenis.

Expertisecentrum KIND

Dit is een organisatie die kinderen met een gedetineerde ouder en hun sociale netwerk informeert en adviseert.

Lees meer

Hoe een kind begeleiden nu vader of moeder vastzit

Voor je kind is het van grote invloed op welke manier je aandacht voor hem/haar hebt. We zetten enkele aandachtspunten op een rij. Veel komt je mogelijk al bekend voor omdat je dat al doet.

– Laat je kind merken dat je in de gaten hebt dat er veel voor hem/ haar veranderd is
– Blijf ontdekken waar je kind behoefte aan heeft
– Investeer in openheid en vertrouwen in de relatie met je kind
– Biedt ruimte voor vragen en emoties  (Vogelvrij is een toegankelijk werkboek voor kinderen (7-12) van wie een ouder in de gevangenis zit)
– Steun je kind als het wel/geen contact wil met de gedetineerde ouder
– Biedt veiligheid naar je kind, hij/ zij kan bang zijn dat jij ook opeens verdwijnt
– Informeer een volwassene buiten het gezin over de detentie en moedig je kind aan om er met hem/ haar over te kunnen praten. Kinderen willen de eigen ouder soms niet belasten met hun verhaal. Het kan helpen als er dan nog een vertrouwenspersoon is.
– Informeer een vriendje/ vriendinnetje van je kind (met bijvoorbeeld de ouder) over de detentie en steun je kind in het contact met dit vriendje/ vriendinnetje
– Denk met je kind mee wat hij/ zij over detentie kan zeggen tegen anderen
– Hou in het oog of je kind professionele hulp nodig heeft en schakel dit tijdig in (Regenboogkind is een praktijk voor kindercoaching, met aandacht voor kinderen met een ouder in de gevangenis)

  • test
  • test
  • test

Informeer ik mijn kind over de detentie?

Het is heel begrijpelijk als je je afvraagt of je je kind wel of niet zal informeren. Wij horen deze twijfel veel terug van ouders. We horen de bezorgdheid over de impact voor het kind. Dat laat ook de liefde van jou als ouder zien, je wilt je kind beschermen. Er is helaas geen enkele keus die geen invloed heeft op je kind. Wel of niet vertellen hebben beiden hun impact. Als ouder ken je je kind en kan je het beste inschatten wat nodig is. Of je het nu wel of niet vertelt, in beide situaties sta je als ouder voor de uitdaging je kind te begeleiden.

Wat levert openheid op? Uit onderzoeken en uit de praktijk blijkt dat openheid over de detentie belangrijk is voor een kind. Er kan anders een geheimzinnige sfeer ontstaan rondom de afwezigheid van de gedetineerde ouder. De kans is groot dat je kind dingen bedenkt die ver afwijken van de werkelijkheid. Kinderen voelen geheimen aan en vullen dit vaak in met eigen (nare) fantasieën. Door met de kinderen te praten over de detentie, is er ook ruimte voor hun vragen en emoties.  Het boek ‘Ik ga naar papa’ (Martine F. Delfos) kan daar eventueel bij helpen.

Kinderen naar de gevangenis

Een vrijwilliger vragen om met je kind op bezoek te gaan in de gevangenis?

Lees meer

Een cadeau van de gedetineerde ouder voor mijn kind

Is je kind bijna jarig? Vertel de gedetineerde ouder dat hij of zij een cadeautje bij ons kan aanvragen voor zijn of haar kind. De gedetineerde ouder kan dit aanvragen als hij tijdens de verjaardag nog vastzit. De aanvraag is mogelijk voor kind(eren) die in Nederland wonen en niet ouder zijn dan 17 jaar. Wij kopen een cadeautje van ongeveer €10,-. Dit bedrag betalen wij. Lees meer over de kindercadeaus.

Hoe je het zelf kunt volhouden

Er komt veel op je af als achterblijvende ouder. Je geeft je aandacht en zorg aan je kind. Zorg ook goed voor jezelf! Wat helpt jou om staande te blijven? Investeer daarin. De manier waarop je voor jezelf zorgt, heeft invloed op hoe je er kunt zijn voor je kind. We staan graag voor je klaar om je te steunen!

Heb je behoefte aan iemand die luistert of meedenkt? Lees meer over de steun die wij bieden of neem contact op.

Neem contact op

Dit kan anoniem. Je bent welkom.

Contactgegevens
Contactformulier (kan anoniem)
info@aandachtvoorachterblijvers.nl
079 331 05 68
0800 331 05 68 (gratis)
06 – 829 220 39 (Beppie van der Linden, Maatschappelijk werker)