Op deze pagina
Welke hulp is er voor familieleden gedetineerden? Hoe kunnen zij positief door het leven gaan? Wij geloven in herstel en willen gevangenen en hun familieleden begeleiden naar een hoopvolle toekomst zonder criminaliteit. In dit artikel gaan we dieper in op de hulp die Aandacht voor Achterblijvers voor familieleden van gedetineerden beschikbaar stelt.
Welke hulp is er voor familieleden van gedetineerden?
Aandacht en begrip zijn steungevende factoren in deze zware periode . Het is fijn om je verhaal kwijt te kunnen bij iemand die niet bevooroordeeld is. Aandacht voor Achterblijvers biedt niet alleen hulp aan gedetineerden, maar vindt het ook belangrijk om hun familieleden te helpen. Als familielid kun je bellen naar ons kantoor. Een maatschappelijk werker luistert graag naar je verhaal en stelt zichzelf beschikbaar om te sparren over moeilijke onderwerpen. Wil je liever persoonlijk contact? Dan kan ook. In heel Nederland zijn vrijwilligers beschikbaar die op bezoek kunnen komen als jij dat wilt.
‘Mijn kinderen en ik worden op een bepaalde manier ook gestraft’
Lees het verhaal van Erica. Haar partner kwam vast te zitten.
Hulp via Aandacht voor Achterblijvers is er in verschillende vormen:
Contact opnemen met een maatschappelijk werker
Contact opnemen met een maatschappelijk werker is vrijblijvend en kan op elk gewenst moment verbroken worden. Contact kan ook in de vorm van bellen of mailen. Laagdrempelig contact noemen we dat. En het is helemaal gratis!
Bezoek krijgen van een vrijwilliger
Soms is er behoefte aan een goed gesprek met iemand recht tegenover je. Ook dat is mogelijk. Vrijwilligers van Aandacht voor Achterblijvers gaan regelmatig langs bij familieleden van gedetineerden. Er wordt afgesproken bij de familie thuis of op een neutrale plek. Denk aan de ongedwongen sfeer van een café. De gesprekken gaan over relaties binnen de familie, de opvoeding van de kinderen, financieën, etc. Eigenlijk over alles waar op dat moment behoefte aan is.
Contact met lotgenoten
Kan een maatschappelijk werker begrijpen wat ik doormaak? “Niemand begrijpt wat ik doormaak.” Een gesprek met iemand die kampt met dezelfde levensomstandigheden kan zorgen voor veel begrip en opluchting. Samen sta je sterker!
Aandacht voor Achterblijvers heeft daarvoor het zogenoemde lotgenotencontact. Het lotgenotencontact is tot leven geroepen voor mensen die behoefte hebben aan een gesprek met iemand die hetzelfde heeft meegemaakt. Deze persoon heeft ook familie in detentie (gehad).
Infokader
Hulp vragen in een moeilijke tijd
Ontdek alle hulpmogelijkheden die Aandacht voor Achterblijvers biedt aan familieleden van gevangenen.
Infokader
Een betere toekomst voor de familie van gedetineerden
Gevangenenzorg is een organisatie ontstaan uit naastenliefde en begrip. Zo hebben wij begrip voor de situatie waarin je zit, of dreigt in te verkeren. Wij willen niet alleen de gevangenen, maar juist ook de familie, die het zo zwaar hebben, begeleiden naar een toekomst zonder criminaliteit. Het geloof in herstel is daarbij één van onze hoofdmotieven.