Nieuws

Feestelijke lancering nieuwe merknaam Aandacht voor Achterblijvers en Landelijke Hulplijn

Terug naar overzicht
Op deze pagina

Achterblijvers van gevangenen verdienen een eigen plek. Daarom bieden we als Gevangenenzorg ons hulpaanbod voor achterblijvers voortaan aan onder een nieuwe merknaam: Aandacht voor Achterblijvers. Dinsdag 28 mei was de feestelijke lancering van zowel deze nieuwe merknaam als de Landelijke Hulplijn voor achterblijvers bij detentie.

Grotere toegankelijkheid

De aandacht voor familieleden van gevangenen is voor Gevangenenzorg Nederland niet nieuw. Onder de vlag van Gevangenenzorg wordt al bijna 25 jaar steun geboden aan achterblijvers. Om nog beter vindbaar te zijn en om recht te doen aan de eigen positie van de achterblijvers, is besloten voortaan onder de merknaam Aandacht voor Achterblijvers naar buiten te treden met dit hulpaanbod. Dinsdag 28 mei is het nieuwe logo gepresenteerd in het bijzijn van netwerkpartners, vrijwilligers en andere stakeholders. Het nieuwe logo laat zien dat Aandacht voor Achterblijvers weliswaar op zichzelf staat, maar onderdeel is en blijft van Gevangenenzorg. Met het gebruik van de nieuwe naam en de lancering van de Landelijke Hulplijn voor achterblijvers streven we naar een nog grotere toegankelijkheid van hulp voor deze groep mensen.

“Het is onze ambitie dat ons hulpaanbod voor achterblijvers nog beter zichtbaar wordt”, zei onze directeur bestuurder Hans Barendrecht dinsdag tijdens de presentatie van de nieuwe merknaam en logo. “Dat kunnen we niet alleen. We hebben het nodig om elkaar daarin te stimuleren en mee te nemen.”

Aandacht voor Achterblijvers biedt naast de Landelijke Hulplijn een breed scala aan ondersteuning. Zo zijn er mogelijkheden voor lotgenotencontact en voor persoonlijk contact met vrijwilligers die meedenken en luisteren zonder oordeel.  

Medemens

Jan den Bakker van Stichting Presentie ging dinsdagmiddag in op de waarde van ondersteuning door een vrijwilliger, naast de hulp die professionals bieden. “De vrijwilliger kan bij uitstek tevoorschijn komen als medemens van de ander.” Vrijwilligers hebben veel minder te maken met allerlei protocollen, ze zijn vrijer om zich goed te verhouden tot de ander.

Verschillende netwerkpartners spraken via video of fysiek over de waarde van het werk van Aandacht voor Achterblijvers: Franck Wagemakers van Slachtofferhulp Nederland, Winie Hanekamp van Expertisecentrum K.I.N.D, Melinda Lewis en Eva Scherer van Bureau Buitenland Reclassering en Pascaline Uwamahoro van PI Dordrecht. Ze spraken warme woorden over de waarde van ons werk en riepen op vooral te blijven doen waar we erg goed in zijn: aandacht geven aan achterblijvers.

Na een videobijdrage van een achterblijver, vertelde vrijwilliger Jenny over haar ervaringen en hoe belangrijk het is dat achterblijvers jou als vrijwilliger kunnen vertrouwen. Hoe blij ze daarmee zijn, want vaak is hun vertrouwen in mensen geschaad door de situatie waarin ze zijn terecht gekomen.

Tekst loopt door onder de foto.

Nieuw: Landelijke Hulplijn

Om het hulpaanbod nog gemakkelijke vindbaar te maken, werd dinsdagmiddag ook de Landelijke Hulplijn voor achterblijvers gelanceerd. Hier kunnen achterblijvers terecht voor advies, informatie of een luisterend oor.

De Landelijke Hulplijn is dagelijks tussen 9.00 en 17.00 uur te bereiken via 079 331 05 68, via de chat (aandachtvoorachterblijvers.nl van maandag tot en met zaterdag van 19.00 tot 22.00 uur en op dinsdag- en donderdagmiddag van 14.00 tot 17.00 uur) en via info@aandachtvoorachterblijvers.nl.