Nieuws

Meer oog voor het slachtoffer in de behandeling van tbs-patiënten

Terug naar overzicht
Op deze pagina

Een slachtoffer komt naar de tbs-kliniek om in gesprek te gaan met patiënten. Dat is een onderdeel van de SOS Cursus die in de tbs-kliniek wordt gegeven. Daarnaast gaan patiënten in gesprek over de gevolgen van hun delict voor hun eigen slachtoffer. De SOS Cursus is een gezamenlijke pilot van FPC Dr. S van Mesdag en Gevangenenzorg Nederland. SOS staat voor: Spreken Over Slachtoffers, Schuld en Samenleving. En over thema’s als vergeving en verantwoordelijkheid. De deelnemers gaan daarbij op zoek naar (zelf)herstel en/of met anderen.

FPC DR S. van Mesdag is zo positief over de uitkomst van de pilot dat de SOS Cursus een blijvend onderdeel wordt van het behandelaanbod van de kliniek. Deze cursus is oorspronkelijk door Gevangenenzorg Nederland ontwikkeld voor gebruik in gevangenissen, maar blijkt ook thema’s aan te snijden die in de behandeling van de tbs-patiënt onderbelicht zijn. Bijzonder is dat de cursus wordt gegeven door een team van vrijwilligers van Gevangenenzorg en professionals vanuit de kliniek. Juist de open houding van de vrijwilliger en de kennis van de betrokken hulpverleners, blijken een goede voedingsbodem voor een meer open gesprek.

Wil je meer weten over deze cursus of ben je benieuwd wat er voor nodig is om hem ook in jouw organisatie te organiseren, kijk dan het filmpje of lees onze ervaringen met de cursus.