Nieuws

Sfeervolle vrijwilligersdag met thema ‘Herstel’

Terug naar overzicht
Op deze pagina

Wat was het een mooie vrijwilligersdag, zaterdag 1 oktober in Amersfoort! Met vijf leerzame workshops rond het thema ‘Herstel’, muziek door collega’s, mooie ontmoetingen en dat allemaal in een sfeervolle ruimte. We waren dit keer te gast op een nieuwe locatie in Amersfoort: Hart van Vathorst.

Herstel bakkie

Bij binnenkomst was er voor alle vrijwilligers een goodybag met daarin onder meer een warmhoudbeker met de tekst: ‘Herstel bakkie’.  Het is een term uit de sportwereld, een bakkie voor iemand die een grote prestatie heeft geleverd. Dat doen jullie als vrijwilligers ook!

Dagvoorzitter was Elma Riphagen en de opening deed als vanouds Kees van der Linden. “Herstel is een positief woord met een schaduwkant. Als herstel nodig is, is er ook iets mis gegaan. Maar herstel betekent ook hoop: het kan goedkomen. Het is een voorrecht dat zoveel vrijwilligers bezig willen zijn met herstel.”

Goedheid

Onze collega’s zorgden voor  een prachtige muzikale begeleiding van de samenzang. Net voor de heerlijke lunch presenteerden Jan Drost (fondsenwerver particulieren) en Marianne Bruning (relatiemanager kerken en scholen) ons nieuwe actieplatform actievoorgevangenenzorg.nl. Verderop in dit blad kunt u er meer over lezen. Onze directeur Hans Barendrecht sprak deze dag het slotwoord. Hij deelde onder meer een gesprek dat hij onlangs had met een medewerker van de reclassering. “Ze zei: ‘Ik zie dat het contact met de vrijwilligers mijn cliënten goed doet. Ze zien door jullie vrijwilligers dat er in de maatschappij óók goedheid is! Dat kennen veel van mijn cliënten niet. Dat is niet hun wereld. De impact is dat ze daardoor meer gaan delen waarmee ze zitten en open gaan staan voor jullie adviezen’.”

Alle deelnemers aan de vrijwilligersdag konden zaterdag twee van de onderstaande workshops bijwonen.

Vijf interactieve workshops

  • Inge, moeder die te maken kreeg met detentie van zoon

De zoon van Inge zat al drie keer vast. Het is een moeizame weg, ook vanwege zijn drugsverslaving.. “Ik ben ontzettend goed opgevangen door Gevangenenzorg”, vertelt ze. “Ik kon er bij niemand mee terecht. Je schaamt je ook. Aan mijn vrijwilliger durfde ik wel alles te vertellen. Ik heb heel veel steun gehad aan haar en nog steeds,” zei Inge. “Herstel betekent voor mij hoop. De hoop dat het ooit een keer goedkomt. Er is een bijzonder draadje tussen mij en mijn zoon. Ik heb hem een keer geschreven dat ik hoopte dat dit draadje nooit zou breken. Hij schreef mij toen: Mam, we hebben geen draadje, maar een hele dikke kabel.” Dat geeft Inge hoop.

  • Herstelgericht werken in PI Dordrecht

Ook binnen de gevangenis wordt gewerkt aan herstel. Eric Hanssen van PI Dordrecht vertelde daarover. Hij noemde vier pijlers: Herstel van het sociaal netwerk van de gevangene, herstel richting het slachtoffer, richting de maatschappij, maar ook herstel van de gevangene zelf. “Gevangenen zijn ook slachtoffer van zichzelf”, zei hij. Herstellen kan door middel van sport, onderwijs of bezoek van het netwerk. Allemaal zaken die belangrijk voor het menszijn van de gevangene.  Eric zei dankbaar te zijn voor de vrijwilligers van Gevangenenzorg. “Zij zijn als olie voor gevangenen.”

  • Perspectief Herstelbemiddeling

Yvanka Op den Kelder, bemiddelaar bij de organisatie Perspectief Herstelbemiddeling, kwam vertellen wat haar rol inhoudt. Als bemiddelaar brengt zij daders en slachtoffers met elkaar in contact. Perspectief wordt meest benaderd door slachtoffers die in contact willen komen met daders. Maar de laatste tijd neemt het aantal daders dat zich meldt toe. Hans Barendrecht, die deze workshop ook bijwoonde, vertelde dat onze vrijwilligers gevangenen op deze mogelijkheid wijzen. Dat gebeurt bij de SOS Cursus, maar ook tijdens de gesprekken die de bezoekvrijwilligers met gevangenen hebben. Gevangenenzorg werkt op dit gebied samen met Perspectief Herstelbemiddeling. Op die manier kunnen beide organisaties elkaar versterken.

  • De gevangene en zijn netwerk

Klaas Hidding en Arend ten Brinke, beiden vrijwilligers van Gevangenenzorg gingen in op het herstel van familierelaties. Er kwamen veel vragen. Bijvoorbeeld: ‘Hoe stel ik me als vrijwilliger op als de gevangene zijn dochter mist, maar als zij alle contact afwijst?’ Klaas: “Soms kan een brief helpen waarin de man op een rij zet wat hij heeft gedaan en waarvan hij spijt heeft. Hij zou kunnen zeggen dat hij graag contact wil, maar dat hij snapt dat het nu nog niet kan. Misschien over een jaar of drie.” Het is niet de bedoeling dat de vrijwilliger van de gevangene zelf in gesprek gaat met de familie. Arend en Klaas wezen op de mogelijkheid van netwerkgesprekken tussen de familie en de gevangene. Zij kunnen daarbij helpen, als beide partijen, de gevangene en de familie dat willen. Beiden benadrukken er altijd een nieuw begin mogelijk is, hoe klein soms ook!

  • Het verhaal van Maxel

Maxel is ex-gevangene en heeft een lang traject van herstel achter de rug. Er was in zijn jeugd weinig liefde thuis, waardoor hij veel op straat was. Als dertienjarige kwam hij in aanraking met harddrugs en ging erin handelen. Hij verdiende veel geld, maar moest dat altijd verstoppen. Zijn broers en zussen leefden heel anders; zij studeerden. Dat dubbelleven was slopend voor hem. In 2002 stierf zijn vader op vijftigjarige leeftijd aan een hartstilstand. Maxel kwam toen in een gat terecht en raakte nog dieper in criminaliteit. Hij zat in de wapenhandel. In 2011 werd een jongen geraakt door een kogel uit het pistool van Maxel. Voordat die jongen in coma raakte zei hij: “Het was een ongeluk”.  En hoewel hij alle schijn tegenhad, werd Maxel uiteindelijk toch vrijgesproken. Er bleek een fout in het wapen te zitten, waardoor het was sowieso was afgegaan. Later raakte Maxel toch weer gedetineerd, nu voor een andere zaak. En dat werd zijn redding. In de gevangenis leerde hij God kennen. Dat was het begin van zijn herstel. Hij wil nu anderen ook hoop geven, onder meer als vrijwilliger bij Gevangenenzorg.