Nieuwsbrief

Column: Terug

Terug naar overzicht
Op deze pagina

Prachtig toch, Jos is weer terug in de gevangenis! Dat is recidive van het beste soort. Niet door slechtheid, maar door goedheid is hij weer terug. Bij Jos is het waarheid geworden wat we geloven: dat herstel écht mogelijk is. Dat is zo bemoedigend. ‘Geloof in herstel’ is niet alleen maar een kreet, een uitgangspunt, een kernwaarde of wat dan ook. Nee, het is een vaste overtuiging!

Goedheid

Door goedheid gaat Jos weer terug naar de gevangenis. Ik gebruik bewust dát woord. Juist voor ik deze column ging schrijven had ik een telefoongesprek met Janneke. Ze werkt bij de Reclassering en nodigde me uit voor een spreekbeurt. In haar werk met reclassanten verwijst ze regelmatig naar Gevangenenzorg. “Ik doe dat omdat ik zie dat het mijn cliënten goed doet. In het begin is het soms een beetje verwarrend voor hen. Iemand die (telkens weer!) naar mij toe komt, zonder dat hij daarvoor betaald wordt?” En nu komt het: “Maar ze zien door jullie vrijwilligers dat er in de maatschappij óók goedheid is! Dat kennen veel van mijn cliënten niet. Dat is niet hun wereld. De impact is dat ze daardoor meer gaan delen waar ze mee zitten en open gaan staan voor jullie adviezen”.

Help gevangenen op hun weg uit de criminaliteit

Doneer snel en gemakkelijk (zonder het invullen van formulieren)

Gemakkelijk doneren

Prachtig compliment

Ik vond dat natuurlijk een prachtig compliment dat ik graag doorgeef aan onze vrijwilligers. Tegelijk moest ik denken aan een onderzoek dat Sandra Jetten, directeur van het Oranje Fonds mij gaf. Het gaat over ‘Vrijwillige zorg in het gezin. Zo maak je het verschil’. Dat onderzoek zegt precies hetzelfde en eindigt dan ook met de oproep: ‘Ga met vrijwilligers samenwerken.’ Dit is voor mijn collega’s en mij bemoedigend waar het gaat om de dagelijkse organisatie van het werk. Ons werk doet ertoe! Ik zou het fermer willen stellen: ons werk versterkt al het goede dat er al wordt gedaan, binnen en buiten de gevangenis. En daarmee vergroten we de kans op herstel voor die ene. Dát is uiteindelijk de bedoeling van al die zorg.

‘Zich afkeren’

Tot slot, wat mijmerend over het alledaagse woordje ‘terug’ ontdekte ik dat het een prominent woord is in de Bijbel en ons werkveld. Twee belangrijke strafdoelen van Justitie zijn onder meer terugdringen recidive en terugkeer na detentie in de samenleving. En verder kwam ik erachter dat het woord een religieuze herkomst heeft. Van dengenen die Gode te rughe werpen ende derna vallen (Van degenen die God verwerpen en daarna ten val komen). Te rugghe heeft dan als betekenis ‘van zich afkeren’.

Terugdringen recidive is feitelijk ‘zich afkeren om opnieuw een delict te plegen’. David zingt in psalm 19 (vers 14) bewaard te worden voor hoogmoed. Want dat voorkomt vele misstappen en grote overtredingen. Daarmee zijn we terug bij de Bron van het leven. Jos heeft die terugweg ontvangen. Ik hoop dat velen mogen terug vallen, tot op God.

Met gevangen groet

Hans Barendrecht

directeur bestuurder