Nieuws

Column: Verleden, heden, toekomst

Terug naar overzicht
Op deze pagina

December wordt ook wel de donkere maand genoemd. Korte dagen en lange nachten. Toelevend naar het kantelpunt. Elke dag minuten erbij, totdat de tijdloze zomer doorbreekt. En dan begint het weer opnieuw. In dat ritme ontvouwt zich ons leven. Je kijkt terug, met een glimlach en een traan. En je kijkt vooruit, met verwachting, voor jezelf, je (klein)kinderen en de samenleving.

Dylan kijkt met bijzonder veel verwachting uit naar 2024. En ook met de nodige spanning. Want 2024 is het jaar van zijn vrijlating. Hij zat maar liefst 15 jaar vast. Dat is bijna de helft van zijn leven! Hij wil voorgoed afrekenen met criminaliteit. U kunt hier zijn levensverhaal lezen.

Goede voornemens

Dylan is niet de enige gevangene met goede voornemens. Bijna drie op de tien gevangenen die vandaag vrijkomen, zitten binnen twee jaar opnieuw vast. Het aantal dat binnen twee jaar in de fout gaat is bijna vijf op de tien. Dat zijn cijfers die er niet om liegen.

Wat kan Gevangenenzorg doen? Veel! Het begint allemaal met het meest basale: aanwezig zijn. We noemen dat ‘presentie in detentie’. Je ziet een gevangene zitten (letterlijk!) en je leent hem je oor. Mijn vrijwillige collega Dirco doet dat al vijf jaar aan Dylan. Het geeft Dylan rust en een vrijplaats om zijn hart te luchten. En dat is zó belangrijk om met overtuiging stappen te kunnen zetten naar een nieuwe toekomst. Er is over en weer een menselijke band van vertrouwen en warme aandacht. Na detentie gaat Dirco dan ook ‘gewoon’ door Dylan oren en voeten te lenen. Juist ook na detentie is het goed dat ‘de mens niet alleen zij’.

‘Wat kan Gevangenenzorg doen? Veel! Het begint allemaal met het meest basale: aanwezig zijn.’

Advies van Augustinus

Ik vond het mooi om te lezen dat Dylan de kracht niet alleen maar zoekt in zichzelf. Zijn moeder stuurde hem naar de zondagsschool. In gesprek met Dirco komen als vanzelf God en de Bijbel ter sprake. Wat zou u Dylan willen meegeven? Stel, u komt hem volgend jaar tegen. In de supermarktrij voor de kassa. Of in de trein, tegenover u, of op een zondagmorgen schuift hij aan in de kerkbank naast u.

Er is een mooi advies van Augustinus dat ik graag doorgeef: vertrouw het verleden toe aan de genade van God, het heden aan Zijn liefde en de toekomst aan Zijn voorzienigheid. Ik hoor een kerstlied: Lam van God, Gij hebt gedragen/alle schuld tot elke prijs/geef in onze levensdagen/peis en vreˆ kyrieleis/Gloria in excelsis Deo. Lof aan Jezus, die kwam onder de mensen om te herstellen en te verzoenen. Moge mensen en volkeren Zijn vrede aannemen, tot vrijheid.

Met gevangen groet,

Hans Barendrecht
directeur bestuurder