Hoe kan ik mijn kind begeleiden met een ouder in de gevangenis?

Voor kinderen is het ingrijpend als een ouder in de gevangenis komt. Het is voor hen dan extra belangrijk dat jij er voor hen bent. Goed dat je daar aandacht voor hebt. Als je wilt, kunnen wij met je meedenken. Neem contact op of kijk verder op onze website.

Vraag je je af of je je kind zal informeren? Lees dan verder voor informatie en handvatten:

Uit onderzoeken en uit de praktijk blijkt dat openheid over de detentie belangrijk is voor een kind. Voor jou als ouder is het geven van openheid geen gemakkelijke rol. Maak keuzes waar je wel of (nog) geen openheid over kan geven. 

Wij helpen wanneer je familielid in de gevangenis zit

Je kunt ons anoniem bellen, mailen of chatten. Je kunt ook bezoek aanvragen van een vrijwilliger.

Lees meer

Overleg, als het mogelijk is, met de gedetineerde ouder wat jullie kind hierin nodig heeft. Ook de gedetineerde ouder kan verantwoordelijkheid nemen om jullie kind te informeren. Je kunt als ouders overleggen wat hierin een haalbare werkwijze is. De gedetineerde ouder kan bijvoorbeeld een brief schrijven naar jullie kind, waarbij je als achterblijvende ouder het kind begeleidt bij het lezen van de brief. Als ouders heb je beiden een rol in het geven van aandacht aan jullie kind. Het kan jullie kind ten goede komen als er samenwerking mogelijk blijft tussen jou en de andere ouder. Helaas is dit overleg met de gedetineerde ouder niet altijd mogelijk. Dan sta je als achterblijvende ouder alleen voor de uitdaging beslissingen te nemen en je kind te begeleiden.

Is het wel of niet informeren van je kind een dilemma? Bespreek het met iemand die je kind ook kent, zoals een familielid of een leerkracht/vertrouwenspersoon van school. Zo kan je als ouder(s) samen met school om het kind heen staan. 

Wil je je kind informeren? Het is geen gemakkelijke rol, daarom hierbij wat tips:

  • Overleg met de gedetineerde ouder wie welke informatie vertelt.
  • Zoek een rustig moment uit om je kind te informeren.
  • Heb je kinderen in verschillende leeftijdscategorieën, vertel dan ieder kind afzonderlijk en passend bij de ontwikkeling over de detentie van vader/moeder.
  • Probeer geen oordeel te geven over de gedetineerde ouder van je kind.
  • Steun je kind dat het mag blijven houden van de gedetineerde ouder.
  • Bedenk van te voren wat je wel/niet zegt over het delict of het detentieverloop.
  • Bespreek met je kind wat hij/zij tegen vriendjes/ vriendinnetjes kan zeggen. 
  • Leg uit hoe het in de er gevangenis uit ziet of vraag dit aan de gedetineerde ouder.
  • Steun je kind als hij/ zij wel of juist geen contact wil met de gedetineerde ouder. 
  • Houd in de gaten hoe je kind met de informatie omgaat en kom er later nog eens op terug.

Behoefte aan iemand die luistert en meedenkt? Je kunt ons bellen, mailen, chatten. Je kunt ook bezoek aanvragen van een vrijwilliger.