Mijn man zit vast. Wat kan ik doen?

Op deze pagina

Als je man de gevangenis in gaat, sta je er plotseling alleen voor. Dat heeft veel gevolgen. Er valt om te beginnen een inkomen weg. Als jullie kinderen hebben, sta je ineens alleen voor de opvoeding. Je hebt verdriet om wat er gebeurt en om je man en misschien schaam je je ook wel. Maar boven alles valt er opeens heel veel te regelen. Daar komt dan nog bij dat je plotseling terecht bent gekomen in een wereld die je niet kent en waar je de wegen niet kent.

Jouw man zit in detentie. Hoe pak je het aan?

Het is belangrijk dat je zo snel mogelijk begint met je zaken op orde te krijgen. Dat betekent dat er veel regelwerk op je afkomt. Ga stap voor stap aan de slag. Waar moet je bijvoorbeeld allemaal aan denken?

Regel een detentieverklaring
Een detentieverklaring kun je alleen schriftelijk aanvragen bij de afdeling Bureau Selectie en Detentiebegeleiding van de penitentiaire inrichting waar je man verblijft. Dit moet hij zelf doen. In een detentieverklaring staan de begin- en de einddatum van de gevangenschap. Als je partner die verklaring niet heeft aangevraagd of hierbij tegen problemen aanloopt, kun je het beste bellen met het maatschappelijk werk van de gevangenis. Jij hebt die detentieverklaring nodig om abonnementen en dergelijke op te kunnen zeggen of op te schorten.

Zet de uitkering stop
Je partner heeft tijdens zijn gevangenschap geen recht op een uitkering. Had hij voor zijn detentie een uitkering dan moet hij bij het UWV of bij de sociale dienst melden dat hij in detentie zit. In principe moet hij dit zelf doen, hierbij kan de reclassering hem eventueel helpen. Het is belangrijk dat je erop let of dit ook echt is gebeurd. Anders kun je weer nieuwe problemen krijgen. Trek altijd aan de bel als je merkt dat de uitkering gewoon wordt gestort, want dan is er iets mis gegaan.

Lees meer over hoe wij je verder helpen

Wij bieden je een luisterend oor. Dit kan anoniem.

Lees meer

Laat de zorgverzekering opschorten
Je man moet zijn zorgverzekering opschorten. Merk je dat dit niet gebeurt, ga er dan zelf achteraan, want dit geld heb je hard nodig. De basisverzekering kun je zonder problemen opschorten, maar met de premie voor een aanvullende verzekering ligt het moeilijker. Zorgverzekeraars zijn namelijk niet verplicht de aanvullende verzekering op te schorten. Vraag het in elk geval gewoon bij je zorgverzekering, want er is altijd een kans dat ze het wel doen. De medische zorg die je partner eventueel tijdens zijn gevangenschap nodig heeft, wordt betaald door het ministerie van Veiligheid en Justitie. Er is dus geen zorgverzekering voor hem nodig zolang hij vast zit.

Belastingdienst
Je gezinssituatie en je inkomen zijn gewijzigd. Je moet daarom kijken of je aanspraak kunt maken op toeslagen, zoals huurtoeslag, kinderopvangtoeslag, zorgtoeslag etc. Kom je voor deze toeslagen in aanmerking, dan moet je de wijzigingen doorgeven. Ook als je voorheen al toeslagen kreeg, moet je je gewijzigde gezinssituatie melden. Dit kun je doen op Belastingdienst/toeslagen. Misschien kun je aanspraak maken op een voorlopige teruggave van de belastingdienst, want je inkomsten zijn veranderd. Dit moet je aanvragen.

Kijk waar je op kunt besparen
Kijk eens waarop je kunt besparen nu je met minder inkomen rond moet zien te komen. Zeg bijvoorbeeld abonnementen op. Maar misschien kun je ook (extra) gaan werken of kunnen je kinderen een bijbaan nemen, zodat jullie een wat ruimer gezinsinkomen hebben.

Iemand die met je meedenkt.
Je hebt veel te regelen, terwijl je ook nog verdrietig bent over wat jullie allemaal overkomt. Het is dan fijn als er iemand is die met je meedenkt, naar je luistert en je steunt. Wij kunnen ervoor zorgen dat er een vrijwilliger bij jou thuis op bezoek komt, zodat jij je vragen kunt stellen. Heb je hulp nodig? Doe een beroep op ons.

Hoe gaat het met de kinderen?

Heb je kinderen, dan merk je dat de detentie van je man op hen van invloed is. Ook voor hen heeft deze nieuwe situatie grote gevolgen. Je vraagt je af hoe je de kinderen hierin goed kan begeleiden. Je staat voor een dilemma: vertel je nu wel of niet dat pappa vastzit? Misschien twijfel je of een bezoek aan de gevangenis wel zo goed is voor je kind. Of vraag je je af of je de school op de hoogte moet stellen van de situatie. Neem gerust contact op Aandacht voor Achterblijvers als je hier eens over wilt praten of als je vragen hebt.

Praten over je man in detentie

Detentie heeft veel gevolgen voor familieleden, dat heb je inmiddels al wel ontdekt. ‘Ik word meegestraft’, zei Mariska toen haar partner in de gevangenis kwam. Het is soms moeilijk om met mensen in je omgeving over je situatie te praten. Dan is het fijn als je je verhaal kwijt kunt aan een vrijwilliger van Aandacht voor Achterblijvers.

Misschien ben je niet toe aan een huisbezoek van een vrijwilliger. Ook dan kun je een beroep doen op Aandacht voor Achterblijvers. Je kunt met ons chatten, bellen of mailen.

Ontmoetingsdagen

Heb je behoefte aan herkenning? Wil je iemand ontmoeten die hetzelfde meemaakt? Meld je dan aan voor een Ontmoetingsdag. Je ontmoet mensen van wie ook een familielid in detentie zit. Je hoeft deze dag je naam niet te noemen, maar je kan anoniem blijven. Er wordt informatie met elkaar uitgewisseld, maar vooral het delen van ervaringen staat centraal.

Infokader

Vraag een informatiepakket aan

Wil je graag meer informatie over ons hulpaanbod? Vraag hier het informatiepakket aan.