Overzicht

Column

Nieuw Ons werk heeft een nieuw jasje gekregen. Het zal u niet ontgaan zijn. Ik hoop dat het uw maat is als ik het zo mag zeggen en dat het goed valt. Laat het me gerust weten! Misschien moeten we nog wat omzomen of aflocken om rafelranden weg te nemen. We hebben voortgeborduurd op ons basispatroon: […]

“Ik wilde mensen die mij echt begrijpen en een luisterend oor bieden”

Het zal je maar gebeuren, dat je man in de gevangenis belandt. Je staat er ineens alleen voor. Voor de opvoeding, het huishouden en de financiën, maar ook voor je eigen vragen en de roddels in het dorp.

Bekijk ons digitale jaarverslag 2020

Sinds deze week staat ons digitale jaarverslag online. In ons jaarverslag is te lezen dat we door corona in het hart van onze organisatie zijn getroffen.

“Na twee jaar stelde hij voor het eerst de vraag wie ik eigenlijk was”

Als vrijwilliger bij Gevangenenzorg komt Wim met regelmaat in de tbs-kliniek. “Het is mooi om er voor deze mensen te zijn, in de echte rauwe wereld, waar mensen op de puinhopen van het bestaan zitten.

Wat doet Gevangenenzorg in de gevangenissen?

‘Dit is de eerste keer dat ik een normale baan heb’

Gewoon werk, waar je gezien wordt en waardering krijgt. Voor een gevangene is dat het beste recept om te breken met criminaliteit en succesvol terug te keren in de maatschappij.

Gevangenenzorg heeft lange geschiedenis op het gebied van arbeid

Gevangenenzorg Nederland heeft op arbeidsgebied een mooie geschiedenis.

Bid mee

Wilt u bidden voor Rik die zo goed op weg was, maar terugviel? Dat hij de motivatie mag vinden om vol te houden en aan zijn verslaving te gaan werken.

Column: Menselijke maat

De menselijke maat. Het is typisch zo’n uitdrukking waar je direct een beeld bij krijgt. Net als bij ‘de gulden middenweg’.

“Tijdens de SOS cursus leerde ik dat ik de slachtoffers leed heb aangedaan”

Jozef groeide van een deugniet uit tot een harde crimineel. Hij veroorzaakte heel veel leed. Bij zijn familie, maar zeker ook bij zijn slachtoffers.

‘Ik vind het mooi om me buiten mijn werk in te zetten voor mensen die niet goed meekomen’

Arie is al tien jaar vrijwilliger, ontmoette als 500ste vrijwilliger toenmalig staatssecretaris Fred Teeven, en was getuige bij een bruiloft in een gevangenis

‘Je ziet de blije gezichten van de kinderen, dat is zo fijn!’

Voor kinderen van gevangenen zijn de coronamaatregelen extra moeilijk: hun ouder woont niet meer niet thuis en op bezoek gaan in de gevangenis zat er maandenlang niet in.

‘Mijn kinderen en ik worden op een bepaalde manier ook gestraft’

De partner van Erica komt vast te zitten in het buitenland. Van de ene dag op de andere zit ze alleen met haar kinderen, haar vragen en haar schaamte.

‘Onze zoon bleek drugsdealer te zijn’

Ze hadden al die tijd niks doorgehad, totdat hij was opgepakt. Het leven van Theo en Yvette stond op zijn kop. Hun zoon bleek de drugsdealer te zijn.

‘Ik heb het gered, omdat er mensen naast mij zijn gaan staan’

Veel mensen kijken waarschijnlijk met gemende gevoelens terug op het jaar 2020. Maar Kiki niet. Voor haar was het een goed jaar.

‘Ik vind het contact met gevangenen soms een uitdaging’

Vrijwilliger Arjo bezocht een gevangene die er alles aan deed om niet opnieuw de fout in te gaan. Tegelijkertijd is het bezoekwerk in de gevangenis ook moeilijk.

“Hij kwam de poort uit zonder jas. Hij had helemaal niets.”

Marcel, een emigrant uit Nederland, werkte bij een kwekerij in Afrika. Op een dag werd hij plotseling opgepakt door de politie.

Tbs-patiënt J.: een heel bijzonder persoon

‘Ik had de tbs-kliniek eerst wat afgehouden; ik had niet zo’n zin om mensen daar te bezoeken.’ Toch bezoekt onze vrijwilliger Anneke inmiddels trouw haar tbs-patiënt J.

Wat wij doen voor families van gevangenen

Loes (nabestaande) deelt haar verhaal met gevangenen

Het roer om: ‘Ik wil bij mijn kinderen zijn!’

Opnieuw beginnen na detentie is vaak allesbehalve makkelijk. Sergio weet er alles van. Hij viel een paar keer terug in de criminaliteit.

Arbeidscoaching ex-gevangenen

Voor bijna alle gevangenen geldt dat ze op een dag vrij komen. Hoe dan verder? Werk of andere zinvolle dagbesteding is een voorwaarde om een nieuwe start te kunnen maken.

Cadeautjes voor kinderen van gevangenen

Kinderen van gevangenen hebben het vaak moeilijk wanneer hun vader (of soms moeder) in de gevangenis zit. Wat zeg je tegen je vriendjes als ze vragen waar je papa is?

Cursussen over herstel

Om terugval in criminaliteit te voorkomen is het belangrijk dat een gevangene zich ervan bewust is wat de gevolgen zijn van een delict, voor slachtoffers en andere betrokkenen.

Vrijwilligers

test s s s s s

De Compagnie: samen op weg naar werk

De Compagnie, een afdeling in de PI van Krimpen aan den IJssel is een uniek project van Gevangenenzorg Nederland.

Op zoek naar het vrijwilligers portaal?

Op zoek naar het vrijwilligers portaal? Ga snel naar de portal voor vrijwilligers.